Dziś zajadamy się zupą serową.
Przygotuj:
- 2 filety z kurczaka
- puszka kukurydzy
- 2 korzenie pory
- 3 serki topione Gouda
- 1 serek Emmentaler
- ulubione przyprawy (ja dodaję odrobinę ziarenka smaku, kostka drobiowa, maga, pieprz)
Kroimy filety z kurczaka w drobną kostkę wrzucamy do garnka wraz z posiekaną porą, i odsączoną kukurydzą konserwową. Delikatnie podsmażamy przez około 2 minuty a następnie zalewamy wodą. Dodajemy ulubione przyprawy.
Kiedy kurczak jest już mięciutki a pora ugotowana dodajemy pokruszone serki topione i przez około 5 minut mieszamy do momentu aż serki się roztopią w naszej zupie. ( jeżeli kolor zupy chcesz aby był bardziej żółty a smak już Ci odpowiada, zawsze możesz dodać szczyptę kurkumy, która nada daniu żółty kolor)
Przykrywamy garnek pokrywką i na delikatnym ogniu około 10 minut delikatnie podgrzewamy zupę.
Gotową zupę ja podałam z grzankami czosnkowymi, które jeszcze bardziej podkreślają smak.
Grzanki możecie przygotować z bagietki czosnkowej lub też ze zwykłej bułki lub chleba, wystarczy dodać masła i czosnek granulowany.
Zupa jest bardzo smaczna, sycąca i pomaga się rozgrzać w tą ponurą pogodę.
Polecam Justyna :)
Właśnie szukałam przepisu na zupę serową chętnie wypróbuję twój przepis
OdpowiedzUsuńZapraszam : http://blog.alkapask.pl/
Bardzo mnie to cieszy :)
UsuńMam nadzieje, że przypadnie do gustu ;)
Pozdrawiamy :)