Potrzebować będziemy:
- 2 szklanki mąki
- kostka margaryny
- jedno jako i jedno żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- rum
- cukier waniliowy
- cukier
- 1 kg jabłek
- cynamon
Przygotowujemy ciasto:
Do 2 szklanek przesianej mąki dodajemy margarynę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia jajka i rum około 3 łyżek. Wszystko dokładnie zagniatamy aż nasze ciasto będzie jednolitą błyszczącą masą. Dzielimy ciasto na połowę. Jedną częścią ciasta wykładamy naszą obsypana mąką blaszkę, następnie wykładamy jabłka ( ja wyciskam trochę sok z jabłek aby cisto nie było zbyt wilgotne) Drugą część ciasta rozwałkowuje i wycinam ulubione kształty foremkami aby móc poukładać na wierch ciasta. Już nie długo walentynki więc może skusicie się na serduszka? ;)
Gotowe cisto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 45 minut aż nasze ciasto zrobi się złote.
Gdy już ostygnie możemy posypać cukrem pudrem i się zajadać.
Prawda że proste?
Buziaki Justyna :)
Super pomysł na udekorowanie wierzchu ciacha :D Zrobię takie mężowi na urodziny! :D
OdpowiedzUsuńhmmm nigdy z rumem nie robiłam :) pysznie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam spróbować :) Pozdrawiam :)
Usuń