Potrzebować będziemy:
- jeden podwójny filet z piersi z kurczaka
- ulubione warzywa ( mogą być mrożone) ja dodaję groszek, marchew, brokuł i kalafior
- makaron pappadelle
- albo gotowy sos 4 sery z Winiary
- albo jeśli chcemy sami zrobić sos to 2 serki topione Gouda i Emmentaler śmietanka, mąka
Następnie wrzucamy ulubione warzywa i jeszcze chwilkę smażymy delikatnie mieszając.
Kiedy wszystko się smaży to gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju aby makaron się nie sklejał.
Makaron ugotowany.
A warzywa z mięsem do miękkości usmażone. Zabieramy się za sos. Mamy dwie możliwości albo rozrobić gotowy sos cztery sery Winiary (ja w takim przypadku do gotowej mieszanki dodaję łyżkę mąki aby sos był gęsty, możemy też dodać po prostu mniej wody do roztworu) albo sos możemy zr
obić sami. Na patelnię wrzucamy dwa serki topione i zasmażamy. W naszym szejkerze dajemy 2 łyżki śmietany 18% i dwie łyżki mąki oraz wodę dobrze to wszystko mieszamy i jak ser połączył się z naszymi warzywami i mięsem energicznie mieszamy wlewając nasz sos. Jeżeli kolor sosu nam nie odpowiada możemy zawsze dodać trochę kurkumy aby nasz sos był żółty. Doprawiamy pieprzem i bazylią i gotowe. Zawsze możemy połączyć dwie możliwości przegotowania sosu aby wzbogacić jego smak czyli gotową mieszankę Winiary plus serki topione.
Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, sycące i niezwykle smaczne.
Bazylia świetnie dopełnia się z serem powodując, że danie nie jest mdłe.
Jeżeli nie przepadacie za warzywami zawsze możecie podać sos makaron i mięso.
Pozdrawiam i całuje Justyna :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz