Walentynki coraz bliżej więc jeśli nie mamy pomysłu na prezent dla ukochanej osoby to może nasz przepis na ciasteczka Wam się przyda? Bo kto nie lubi słodkości? ;)
Będziemy potrzebować:
- 1 i 1/3 kostki masła
- śmietana 18 % około 3 łyżek
- 2 szklanki mąki
- cukier
- cukier waniliowy
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- czekolada
- galaretka (wedle upodobania) ja użyłam truskawkowej :)
- jedno jajko i jedno żółtko
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy masło posypujemy cukrem waniliowym i 4 łyżki cukru. Następnie dodajemy jajko i jedno żółtko. Delikatnie zagniatamy nasze ciasto. Gdy składniki się już lekko połączą w środek ciasta dodajemy naszą śmietanę i zagniatamy dalej nasze ciasto aż zrobi się błyszczące i nie będzie kleić się do rąk.
Rozwałkowujemy nasze cisto na grubość około pół centymetra za pomocą okrągłej dużej szklanki wycinamy kółeczka a następnie w kółeczkach za pomocą foremki do ciastek wycinamy serduszka.
Układamy gotowe ciastka na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką.
Pieczemy ciasteczka około 25 minut w temperaturze 150 stopni aż wierzch ciastek zrobi się złoty.
Środki z naszych okrągłych ciasteczek też możemy upiec w ten czas pamiętajmy aby ciasteczka mniej czasu spędziły w piekarniku.
Gdy już ostygną nasze słodkości roztapiamy czekoladę mleczną i białą. Następnie wierzch ciastek zamaczamy w czekoladzie i odkładamy na blaszkę na przemian w białej czekoladzie a następne ciastko w mlecznej. Gdy czekolada na ciastkach stygnie sprawia, że przywiera lekko do blaszki.
Przygotowujemy galaretkę gdy na opakowaniu jest napisane aby rozrobić ją w 500 ml wody ja rozrabiam w około 300 ml aby galaretka szybciej stężała i była bardziej gęsta.
Gdy widać, że galaretka lekko się już ścina wylewam ją w środki ciastek. Dzięki temu że czekolada przywarła lekko do blaszki nasza galaretka nie wypłynie ze środka.
Odkładamy nasze gotowe już ciasteczka na około 30 minut do całkowitego zastygnięcia galaretki i gotowe możemy się zajadać lub podzielić się z ukochaną osoba :)
Buziaki Justyna :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz