Serdecznie zapraszam na babkę :)
Pieczoną troszkę w innej formie, ponieważ przy użyciu aluminiowej, jednorazowej foremce od firmy Stella.
Prosty i niezawodny sposób na coś słodkiego do herbaty lub kawy.
Może się również przydać z okazji zbliżających się świąt.
Składniki:
- 8 jaj
- 30 dag mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1,5 łyżki kakao
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej- dokładnie mieszamy.
Większą cześć ciasta wylewamy do formy, może być też standardowa z kominem. Do pozostałej części (około 2 łyżek) dodać kakao, wymieszać i wylać na ciasto białe.
Delikatnie przemieszać łyżką środkową cześć.
Piec około 40-45 minut w piekarniku nagrzanego do 180 stopni.
Przestudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polewą.
Babka bardzo ładnie wyrasta, nie jest sucha.
Idealna na świąteczny stół lub dodatek do kawy.
Prosto, smacznie i efektownie.
Serdecznie polecam.
Justyna.
Nietypowy kształt jak na babkę :) Na pewno wygodny do takiego "codziennego" użytkowania - czyli jak wspominasz, do kawy czy herbaty :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, nie typowy ale wygodny :)
UsuńŁadnie jednak wygląda przy krojeniu :)
Taki przepis również można upiec w tradycyjny sposób ;)
Pozdrawiam :)
Się człowiek zawsze czegoś nauczy podczas podróży po blogach - nie wiedziałem, że są takie formy. Tylko czy toto mi do piekarnika wejdzie :D - a babka zacna.
UsuńFaktycznie kształt mało kojarzący się z babką, prędzej laską (laseczką). ;) Jednak chodzi tu głównie o smak, a ten z pewnością wyśmienity. :) Rozejrzę się za tymi jednorazowymi foremkami, bardzo praktyczny pomysł, nie tylko na ten przedświąteczny czas. :) Mniam. :)
UsuńTe foremki są różnych rozmiarów, więc można sobie odpowiedni dla siebie wybrać ;)
UsuńWiem też, że na stronie Stelli można odpowiedni zamówić ;)
To prawda ile ludzi tyle pomysłów, najważniejsze aby wyciągnąć inspirację dla samego siebie ;)
Wygląda pysznie :) Z okazji Świąt trzeba wypróbować Wasz przepis :)
OdpowiedzUsuńBędzie nam ogromnie miło :)
UsuńJuż niebawem u nas na blogu pojawią się też małe babeczki :)
Proszę wypatrywać, może się spodobają :)
Pozdrawiamy :)
Widzę, że też nie możecie się wiosny doczekać ;-) Pięknie wyrosła babeczka.
OdpowiedzUsuńTak, tak, tak i jeszcze raz tak :D
UsuńZdecydowane fanki wiosny i ciepłych miesięcy :)
Pozdrawiamy i dzięki za miłe słowo ;)
Wygląda apetycznie :) W sam raz na święta .
OdpowiedzUsuńZapraszam :) http://natalie-forever.blogspot.com/2016/03/hostel-al-fresco.html
Bardzo smakowita babka- w sam raz na święta :)
OdpowiedzUsuńZapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/2016/03/hostel-al-fresco.html
Dziękujemy bardzo na pewno odwiedzimy :)
UsuńPozdrawiamy :)
Lubię proste ciasta, ale dla mnie przepis nie może zawierać jajek ;)
OdpowiedzUsuńAh, no to faktycznie ten się nie nadaje :(
UsuńA jakie jest Twoje ulubione ciasto bez jajek? ;)
Pozdrawiam :)
Wygląda naprawdę smakowicie ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńI powiem tak po cichu, że naprawdę jest smaczna ;)
Buziaki :)
Będę musiała wypróbować przepis na zbliżające się święta :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecamy :)
UsuńMożna ją oczywiście upiec w tradycyjnej formie :)
Pozdrawiamy :)