Biszkopt z rodzynkami, słonecznikem i budyniem.

grudnia 30, 2014

Witam.
Dziś mam dla Was pyszny przepis na biszkopt. Idealny na święta, sylwestra lub też do kawy na niedzielę.


Składniki:

  • 4 jajka
  • 400 gram cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 400 gram mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki
  • łuskany słonecznik
  • czekolada
  • 3 budynie waniliowe 
Jajka ubijamy w całości z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę.
Dodajemy lekko podgrzane mleko i delikatnie mieszamy.
Ja dodaję również kilka kropli aromatu arakowego. 
Następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszkiem do pieczenia.
Na sam koniec dodajemy rodzynki i słonecznik.
Ciasto przelewamy do tortownicy z średnicą 24 cm.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 40 minut aż patyczek będzie suchy.
Gdy nasze ciasto sobie rośnie w piekarniku  my przygotowujemy sobie budyń na mleku tak jak jest napisane na opakowaniu. Ja przyznam szczerze, że do ciast daję troszkę mniej mleka niż jest napisane na opakowaniu, dzięki temu nasz budyń jest bardziej gęsty.
Gdy ciasto już się upiecze i troszkę przestygnie kroję go na 3 blaty i przekładam budyniem.
Na sam wierzch wylewam mleczną czekoladę i posypuję kolorowymi cukiereczkami.

Jeżeli podajemy ten biszkopt z budyniem nie trzeba go niczym nasączać ponieważ ciasto ściągnie wilgoć z budyniu dzięki czemu nasz ciasto będzie wilgotne a budyń się nie rozpłynie. 



Naprawdę polecam.
Buziaki Justyna.

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *