Chciałbym dziś przedstawić Wam pyszną propozycję na podanie fasolki.
Potrzebować będziemy:
- fasolka szparagowa/ żółta/ zielona
- plastry surowego boczku
- oliwa
- sok z cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i wrzucamy do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą i gotujemy przez 6 minut naszą fasolkę. Następnie wyciągamy fasolkę i osuszamy.
Dzielimy naszą fasolkę na porcje wedle uznania i owijamy boczkiem, tak przygotowane paczuszki możemy związać szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Gdy już nasze paczki są gotowe to skrapiamy je sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Układamy całość w brytfance na posiekanej wcześniej cebulce i oliwie, pieczemy około 25- 30 minut.
Tak przygotowane danie możemy posypać z wierzchu cebulką.
Łatwe i szybkie danie w przygotowaniu, niezwykle aromatyczne i smaczne. Takie ruloniki bardzo ładnie prezentują się na stole, łatwo je zabrać gdzieś ze sobą np. do pracy.
Dla mnie i mojej rodziny to idealny sposób na fasolkę :)
Koniecznie wypróbujcie i życzę Wam smacznego dnia :*
Buziaki Justyna.
Ale mam teraz smaka na fasolkę szparagową :D
OdpowiedzUsuńTo koniecznie z tego smaka trzeba skorzystać :D
UsuńUwielbiam, ale pod taką postacią jeszcze nie próbowałam. A do czego pasuje? Do jakich dań?
OdpowiedzUsuńTak przygotowana fasolka idealnie się nada jako samodzielne danie, przekąska oraz dodatek do wieprzowiny i cielęciny :) Serdecznie pozdrawiam :)
UsuńSpróbuję na pewno. Fasolkę bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńSiostrzyczki - Zapraszam na konkurs - zadaj pytanie i zgarnij książkę :)
Trzymamy za słowo i czekamy na wrażenia :)
UsuńNa konkurs już pędzimy :*
Fantastyczny w swej prostocie, pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńFasolka! zupełnie zapomniałam o jej istnieniu ;) Wersja z boczkiem niestety odpada, ale ze smażoną bułką tartą ... hmmmm.. już nie mogę się doczekać, kiedy wrócę do domu :)
OdpowiedzUsuńpatrzę na zdjęcie.... i myślę se... banany z boczkiem ;O ! no way ;O ! A to jest fasolka szparagowa!! hahahaha dobry przepis, muszę spróbować, bo uwielbiam fasolkę a ostatnimi czasy trochę mi się znudziła szczerze mówiąc, bo ile można jeść tylko taką z wody? ;p hehehe :) dzięki za inspirację !
OdpowiedzUsuńNo proszę, zwykła fasolka a jakie ekskluzywne danie. Jutro zrobię
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł z tą fasolką :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita propozycja. Do tej pory podobnie podawałam szparagi, na pewno spróbuję też z fasolką :-).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Takie proste, a jakie efektowne! Świetnie wygląda i świetnie smakuje, fasolkę mogę jeść codziennie, a za boczusiem też przepadam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam fasolkę a Wasza ma charakter i musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten pomysł i sama go wypróbuję
OdpowiedzUsuńTak przygotowanej fasolki jeszcze nie jadłam! Muszę spróbować Twojej wersji! :)
OdpowiedzUsuńTakie proste, a takie efektowne - dodaje na listę do wykonania, gdy dorwę gdzieś ładną fasolkę ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym ją z przyjemnością 🙂 Uwielbiam fasolkę, boczek także , danie idealne dla mnie!🙂
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się nazwa, a połączenie smaków solidnie kusi, chętnie wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńBookendorfina
fasolkę bardzo lubię dlatego chętnie zjadłabym podaną w Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu!!! Lubię takie rzeczy :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Bardzo ładnie się prezentują, wiec z chęcią wykorzystam je przy kolejnej rodzinnej "imprezie" :)
OdpowiedzUsuńO tak! Na Rodzinną imprezę będzie
UsuńSuper! Bo każdy chyba lubi fasolkę 🙂
Jak to pysznie wygląda!!! Proste a jakie skuteczne!! ☺
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie proste Dania 🙂 W końcu warto ułatwiać sobie życie ❤️
Usuńnie sądziłam, że fasolkę szparagową można zaserwować z boczkiem. To jest dla mnie zupełna nowość, ale ciekawe połączenie;) A ostatnio bardzo lubuje się w boczki więc może spróbuje?
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i bardzo ciekawie. Fajna przystawka na imprezę.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!!! I czemu, ach czemu, nie można w Szkocji kupić żółtej fasolki szparagowej??? Jest najlepsza ;)
OdpowiedzUsuńTo idealne danie dla mojego męża, z pewnością go zaskoczę taką propozycja. Super przepis.
OdpowiedzUsuńwoow- zrobię!
OdpowiedzUsuńUwielbiam fasolkę ! A w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna potrawa! Nie pomyślałam, że z fasolki można zrobić takie ciekawe danie. :)
OdpowiedzUsuń