niedziela, 24 lipca 2016

Wyrolowana fasolka.

Witajcie sezon fasolkowy w pełni, więc aż grzech nie skorzystać z tej bomby witamin.
Chciałbym dziś przedstawić Wam pyszną propozycję na podanie fasolki.

Potrzebować będziemy:

  • fasolka szparagowa/ żółta/ zielona
  • plastry surowego boczku
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i wrzucamy do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą i gotujemy przez 6 minut naszą fasolkę. Następnie wyciągamy fasolkę i osuszamy.
Dzielimy naszą fasolkę na porcje wedle uznania i owijamy boczkiem, tak przygotowane paczuszki możemy związać szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Gdy już nasze paczki są gotowe to skrapiamy je sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Układamy całość w brytfance na posiekanej wcześniej cebulce i oliwie, pieczemy około 25- 30 minut.

Tak przygotowane danie możemy posypać z wierzchu cebulką.
Łatwe i szybkie danie w przygotowaniu, niezwykle aromatyczne i smaczne. Takie ruloniki bardzo ładnie prezentują się na stole, łatwo je zabrać gdzieś ze sobą np. do pracy.

Dla mnie i mojej rodziny to idealny sposób na fasolkę :)
Koniecznie wypróbujcie i życzę Wam smacznego dnia :*
Buziaki Justyna.

32 komentarze:

  1. Ale mam teraz smaka na fasolkę szparagową :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, ale pod taką postacią jeszcze nie próbowałam. A do czego pasuje? Do jakich dań?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak przygotowana fasolka idealnie się nada jako samodzielne danie, przekąska oraz dodatek do wieprzowiny i cielęciny :) Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Spróbuję na pewno. Fasolkę bardzo lubię :)

    Siostrzyczki - Zapraszam na konkurs - zadaj pytanie i zgarnij książkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymamy za słowo i czekamy na wrażenia :)
      Na konkurs już pędzimy :*

      Usuń
  4. Fantastyczny w swej prostocie, pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fasolka! zupełnie zapomniałam o jej istnieniu ;) Wersja z boczkiem niestety odpada, ale ze smażoną bułką tartą ... hmmmm.. już nie mogę się doczekać, kiedy wrócę do domu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. patrzę na zdjęcie.... i myślę se... banany z boczkiem ;O ! no way ;O ! A to jest fasolka szparagowa!! hahahaha dobry przepis, muszę spróbować, bo uwielbiam fasolkę a ostatnimi czasy trochę mi się znudziła szczerze mówiąc, bo ile można jeść tylko taką z wody? ;p hehehe :) dzięki za inspirację !

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę, zwykła fasolka a jakie ekskluzywne danie. Jutro zrobię

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny pomysł z tą fasolką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowita propozycja. Do tej pory podobnie podawałam szparagi, na pewno spróbuję też z fasolką :-).
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie proste, a jakie efektowne! Świetnie wygląda i świetnie smakuje, fasolkę mogę jeść codziennie, a za boczusiem też przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam fasolkę a Wasza ma charakter i musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo podoba mi się ten pomysł i sama go wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak przygotowanej fasolki jeszcze nie jadłam! Muszę spróbować Twojej wersji! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie proste, a takie efektowne - dodaje na listę do wykonania, gdy dorwę gdzieś ładną fasolkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zjadłabym ją z przyjemnością 🙂 Uwielbiam fasolkę, boczek także , danie idealne dla mnie!🙂

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo podoba mi się nazwa, a połączenie smaków solidnie kusi, chętnie wypróbuję. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń
  17. fasolkę bardzo lubię dlatego chętnie zjadłabym podaną w Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Narobiłaś mi apetytu!!! Lubię takie rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super :) Bardzo ładnie się prezentują, wiec z chęcią wykorzystam je przy kolejnej rodzinnej "imprezie" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Na Rodzinną imprezę będzie
      Super! Bo każdy chyba lubi fasolkę 🙂

      Usuń
  20. Jak to pysznie wygląda!!! Proste a jakie skuteczne!! ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię takie proste Dania 🙂 W końcu warto ułatwiać sobie życie ❤️

      Usuń
  21. nie sądziłam, że fasolkę szparagową można zaserwować z boczkiem. To jest dla mnie zupełna nowość, ale ciekawe połączenie;) A ostatnio bardzo lubuje się w boczki więc może spróbuje?

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda pysznie i bardzo ciekawie. Fajna przystawka na imprezę.

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda bardzo apetycznie!!! I czemu, ach czemu, nie można w Szkocji kupić żółtej fasolki szparagowej??? Jest najlepsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. To idealne danie dla mojego męża, z pewnością go zaskoczę taką propozycja. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam fasolkę ! A w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo fajna potrawa! Nie pomyślałam, że z fasolki można zrobić takie ciekawe danie. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Siostry Dają Radę , Blogger