Witam Was kochani :)
Dziś zapraszam Was na przepis mojego taty.
Uwielbiam tak przyrządzone mięsko. Jeżeli znudziły Wam się standardowe kotlety z filetów drobiowych, to może skusicie się na takie przyrządzenie? ;)
Jedna podwójną pierś, oczyszczamy i filetujemy tak jak zwykle (czyli wedle upodobania), delikatnie rozbijamy nasze porcje mięsa i doprawiamy sola i pieprzem.
Pozostawiamy na chwilę, aby nasze mięso nabrało smaku.
W tym czasie przygotowujemy ciasto piwne.
Pamiętajcie aby do tego przepisu zawsze używać piwa niepasteryzowanego.
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
- około szklanki piwa
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
Wszystkie te składniki łączymy ze sobą w wysokim naczyniu, dodając odrobinę soli do smaku. Ciasto nie powinno być, ani zbyt gęste, ani za rzadkie. Jeśli jest za gęste, dolejcie piwa, jeśli za rzadkie dosypcie mąki.
Ciasto trzeba na chwilkę zostawić. Powiedzmy około piętnastu minut.
Po upływie tego czasu, zamaczamy nasze mięso w cieście i smażymy na patelni z olejem lub oliwa.
Do smażenia tych kotlecików, nie używajcie masła, margaryny, ponieważ ciasto zacznie odchodzić od mięsa.
Smażymy około 5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej, aż nasze ciasto nabierze złotego koloru.
Gotowe mięso podałam swojej rodzinie z ziemniakami i surówką z białej rzodkwi, kukurydzą i majonezem.
W taki sposób możemy przygotować, skrzydełka, udka, jednym słowem drób nadaje się idealnie.
To jest pyszne, spróbujcie sami ;)
Pozdrawiam Was i polecam.
Justyna
Bardzo lubię piersi z kurczaka ale w takiej formie jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuje. Pozdrawiam Gośka
OdpowiedzUsuńPolecamy Gosiu.
UsuńUwielbiam rodzinne przepisy, takie co to już babcie znały, a mamy miały zapisane w grubych kratkowanych zeszytach. Choć doceniam łatwość znalezienia w internecie przepisu na co tylko mam ochotę, to jednak tamte przywołują sentyment i smaki dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńDokładnie mam to samo też uwielbiam rodzinne przepisy.
UsuńW taki sposób kurczaka jeszcze nie przyrządzałam :)
OdpowiedzUsuńPolecamy wypróbować to ciasto jest pyszne.
UsuńChętnie przygotowujemy w ten sposób kurczaka, podobnie jak schab, smakuje nam i to bardzo. :)
OdpowiedzUsuńBookendorfina
Smak jest nieziemski.
UsuńNo nie powiem, ale wygląda fenomenalnie. Ile czasu zajmuje przygotowanie takiej piersi?
OdpowiedzUsuńCiasto kilka minutek i potem smażenia też kilka minut. Moim zdaniem mało czaso chlonna jest ta potrawa.
UsuńUwielbiam testować nowe przepisy więc ten, na pewno spróbuję :) Piwa do gotowania jeszcze nie używałam :)
OdpowiedzUsuńJa używam to jeszcze do marynaty do mięs
UsuńChętnie bym spróbowała, bo jeszcze takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecamy Agnieszko może przypadną Ci do gustu
UsuńCiekawy przepis, myślę, że mojemu mężowi szczególnie przypadnie do gustu ;) muszę spróbować, jeszcze nie robiłam nigdy takiego ciasta piwnego do mięsa, z chęcią spróbuje:) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńMam bardzo smakuje jest delikatne ale nadaje super smak mięsu
UsuńSpróbujemy :) Przepis prosty - a danie prezentuje się bardzo apetycznie :) Dzięki za inspirację i motywację do gotowania ;)
OdpowiedzUsuńNie ma za co, miło nam że komuś nasze przepisy się podobają 😊
UsuńU mnie przepis się nie sprawdzi - Ukochany na pewno nie "poświęci" 2 szklanek piwa :D
OdpowiedzUsuńHe he to można mu powiedzieć że będzie przyjemne z pożytecznym spozyje piwo i do tego się naje 😉
UsuńMam wrażenie, że on te czynności woli jednak wykonywać oddzielnie...:D
UsuńHe he ☺
UsuńHe he ☺
Usuńciekawe
OdpowiedzUsuńA jakie smaczne ☺
UsuńUu :D Na pewno wypróbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńPolecamy ☺
UsuńNigdy nie robiłam ciasta piwnego, za to go jadłam i bardzo mi smakowało. Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis❤️
OdpowiedzUsuńTo super ☺
UsuńLubię pierś z kurczaka.. Lubię piwo. Czas to połączyć! :D
OdpowiedzUsuńTeż uważam że to idealne połączenie
UsuńKasiu, zrobiłam, wyszło super! Uwielbiam ciasto piwne! ❤️❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńBardzo nas to cieszy. Mój tato się wzruszył że jego przepis się spodobał
UsuńTatusiowie z reguły słyną z
UsuńJakiejś potrawy. Mój był mistrzem fasolki po bretońsku. Dzięki odpowiednim przyprawom smakowała obłędnie.
Ta surówka wygląda na smaczną! Sto lat takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńO tak jest bardzo pyszna.
UsuńKiedyś robiłem rybę w podobnym cieście, ale z kurczakiem jeszcze nie eksperymentowałem. Chętnie spróbuję, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem kurczak smakuje w nim lepiej niż ryba ;)
UsuńPyszne jedzonko :) narobiłaś mi ochoty - może dziś zaserwuję na obiad :)
OdpowiedzUsuńPolecamy :) i daj znać jak Wam samakowało :)
UsuńCiasto piwne? Super pomysł! Ostatnio robiłam rybę w cieście, ale kurczaka jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj i daj znać co Ci bardziej smakuje ryba czy kurczak?
UsuńWygląda ciekawie. Może to głupie pytanie,ale dlaczego piwo powinno być niepasteryzowane?
OdpowiedzUsuńDla lepszego smaku ☺
UsuńNigdy nie robiłam drobiu w ten sposób, ale pomysł do wykorzystania ;)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej ☺
UsuńCiekawe czy wyjdzie bez mąki pszennej
OdpowiedzUsuńTrzeba próbować 😉
UsuńMniam, dawno nie jadłam w takiej wersji kurczaka.
OdpowiedzUsuńTo pora zrobić 😉
UsuńTakiego zastosowania dla piwa jeszcze nie widziałem ;)
OdpowiedzUsuńMój tato to pomysłowy dobromir
UsuńWygląda apetycznie, chyba zrobię wraz z ta surówką.
OdpowiedzUsuńTa surówka idealnie smakuje
UsuńPrzepis akurat na weekendowy obiad :)
OdpowiedzUsuńDokładnie 😉
UsuńWow! W takiej wersji jeszcze kotletów nie jadłam. Chyba skuszę się i wypróbuję ten przepis na jutrzejszy obiad. Ciasto piwne brzmi interesująco i bardzo jestem ciekawa tego smaku!
OdpowiedzUsuńPolecamy. I daj nam znać czy smakowało?
UsuńLubię takie tradycyjne, klasyczne obiady. :) Z przyjemnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńTo również moje ulubione dania
UsuńCiekawy pomysł
OdpowiedzUsuńDziękujemy
UsuńHmm takich jeszcze nie jadłam ;) może dzisiaj zrobię ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, w prosty sposób można uatrakcyjnić z pozoru zwyczajny obiad. Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńW piwie jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńTo musi być smaczne, już robię się głodna.
OdpowiedzUsuń