czwartek, 12 lutego 2015

Bułeczki drożdżowe z dżemem lub czekoladą :)

Bułeczki drożdżowe z dżemem lub czekoladą.
Jeżeli w tłusty czwartek kochani nie chcecie się bić w kolejce do piekarni po pączki to mamy dla Was prosty sposób jak samemu zrobić pyszne bułeczki ;)



Potrzebować będziemy:
  • 0,5 kg mąki
  • pół kostki drożdży
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl mleka
  • 1/4 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka śmietany
  • dżem
  • czekolada
Mleko zagotowujemy z margaryną. Ostudzamy. Dodajemy drożdże roztarte z łyżką cukru- aż zrobią się płynne. Do naszej miski dodajemy mąkę, jajka, cukier, mieszamy łyżką do połączenia się składników, odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. (Ja wkładam do zlewu z ciepłą wodą, a miskę przykrywam ściereczką, i trzy razy mieszam tak mniej więcej co 10 minut tak aby drożdże dobrze wyrosły).Gdy już bułeczki posiadają pożądany rozmiar pieczemy około 20 minut w 190 stopniach aż nabiorą złotego koloru.  


Gdy nasze ciasto dobrze wyrośnie wyrzucamy je na stolnicę i podsypujemy je mąką aby się nie kleiło do rąk. Wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Ja za pomocą szklanki do whisky (okrągłej) wycinam 2 kółka na jedna nakładam drzem i drugim przykrywam. Jeśli robię bułki z czekoladą to wycinam paski na koniec jednego końca nakładam Nutelle  i drugim końcem nakrywam.
Gdy nasze bułki są gotowe nacinam wierzch ich i posypuję wierch cukrem ( zrobi się taka chrupiąca skórka) Odstawiam do nagrzanego piekarnika do 40 stopni i pozostawiam na 30 minuta aby ponownie wyrosły.

Smacznego Justyna ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Siostry Dają Radę , Blogger