Zupa grochowa z kością wędzoną.

lutego 02, 2015

Witam.
Dziś mam dla Was pyszny przepis na grochóweczkę.

Zakupiłam kość schabową wędzoną, która pachnie niesamowicie i kiełbaskę drobiową.
Przygotowuję bulion czyli: do garnka wrzucam korzeń pietruszki, korzeń selera, marchewkę, natkę pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, płynna przyprawa maggi, majeranek no i oczywiście wodę.
Gdy pietruszka już jest miękka wrzucam ziemniaki pokrojone w kostkę i kość schabu oraz podsmażoną na patelnie kiełbaskę, którą wcześniej pokroiłam w plastry.
Następnie gotuję wywar do momentu aż mięsko z kości zrobi się miękkie.
W tym czasie przygotowuję w szejkerze mączkę z grochu ( suszony groch rozdrabniam blenderem) 3 łyżki mąki i 2 łyżki śmietany 18 % i zalewam zimną wodą. Wszystko dokładnie mieszam aż powstanie jednolita masa.
Doprowadzamy nasz wywar do wrzenia i następnie wlewamy naszą zaprawę do garnka energicznie mieszając. Na delikatnym ogniu pozostawiam jeszcze naszą zupę około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Dzięki wędzonej kości zapach jest niesamowity! A mąka sprawia, że nasza zupa jest gęsta i sycąca.
Pozdrawiam Justyna. 

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *