Jabłecznik z rumem i cynamonem.

stycznia 27, 2015

Pyszny jabłecznik na kruchym cieście.

Potrzebować będziemy:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • jedno jako i jedno żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rum
  • cukier waniliowy
  • cukier
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy i odstawiamy do momentu aż jabłka zmienią kolor.
Przygotowujemy ciasto:
Do 2 szklanek przesianej mąki dodajemy margarynę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia jajka i rum około 3 łyżek. Wszystko dokładnie zagniatamy aż nasze ciasto będzie jednolitą błyszczącą masą. Dzielimy ciasto na połowę. Jedną częścią ciasta wykładamy naszą obsypana mąką blaszkę, następnie wykładamy jabłka ( ja wyciskam trochę sok z jabłek aby cisto nie było zbyt wilgotne) Drugą część ciasta rozwałkowuje i wycinam ulubione kształty foremkami aby móc poukładać na wierch ciasta. Już nie długo walentynki więc może skusicie się na serduszka? ;)

Gotowe cisto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 45 minut aż nasze ciasto zrobi się złote.
Gdy już ostygnie możemy posypać cukrem pudrem i się zajadać.
Prawda że proste?
Buziaki Justyna :)

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Super pomysł na udekorowanie wierzchu ciacha :D Zrobię takie mężowi na urodziny! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm nigdy z rumem nie robiłam :) pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam spróbować :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Popular Posts

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *