niedziela, 3 kwietnia 2016

Babka śmietankowa.

Witajcie :)
Co z tego, że już po świętach?
Zawsze jest dobry czas na pyszną, śmietankową babkę.
Babka śmietankowa, puszysta, wilgotna, idealna do kawy. Czy to nie brzmi pysznie? 

Składniki ciasta:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany (dowolnej!)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • aromat śmietankowy (optymalnie)



Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Całe jajka ubijamy z cukrem i z cukrem waniliowym, do momentu aż masa kilkakrotnie powiększy swoją objętość i stanie się prawie sztywna i  niemalże biała. Nie przerywając ubijania- dodajemy śmietanę, a następnie stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. 
Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i i wkładamy do piekarnika na około 45 minut. 
Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, jeśli włożony w ciasto patyczek jest suchy możemy je wyciągnąć.

To idealne ciasto na słodkie zachcianki, ponieważ składniki na nią zawsze znajdziemy w swoim domu. 
I naprawdę udaje się z każdą śmietaną, czy to 12% tłuszczu, czy 18%.
Pięknie wyrasta, bardzo długo zachowuje swą świeżość. Wystarczy przechowywać ją pod przykryciem. Dużym plusem tego przepisu jest również to, że każda foremka się do niej nada, czy to keksówka, czy blaszka z kominem. 


Uwielbiam ją do kawy, czy herbaty.
Szybka, łatwa, zawsze się udaje! Czego chcieć więcej? ;)
Naprawdę polecam!
Justyna:) 

31 komentarzy:

  1. Wygląda wyśmienicie! Mam nadzieję, że u mnie też wyjdzie dobrze :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością będzie jeszcze lepsza ;)
      To cudowna babka wychodzi w każdych rękach. Przyznam szczerze, że wiele przepisów próbowałam, niestety nie zawsze się udawały, czasem wyszło coś nie tak, natomiast z tym przepisem zawsze się udaje ;)

      Usuń
  2. Muszę kiedyś zrobić ten przepis :) Pozdrawiam i życzę miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No koniecznie! Na pewno nie pożałujesz :)
      Buziaki i wszystkiego dobrego :*

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie, kiedyś sporo babek robiłam, później jakoś tak o nich zapomniałam, czas wrócić do tego pomysłu. :) Przepis już znalazł się w kuchennym kajecie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi ogromnie miło :)
      O babce, każda fajna babeczka- powinna pamiętać ;)

      Usuń
  4. Nie tylko brzmi ale i wygląda pysznie :) tylko kto potem zrzuci te dodatkowe kilogramy ? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, oj tam ;)
      Wiosna już przyszła, więc wystarczy odrobina ruchu na świeżym powietrzu i bez karnie babkę można zajadać ;) he he
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
  5. Mi coś po zimie parę kg przybyło, więc muszę zapomnieć o takiej pysznej babeczce...a szkoda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E tam, ;)
      Proszę wybrać się na długi spacer, a następnie bezkarnie zajadać babkę ;)
      Buziaki :)

      Usuń
  6. Uwielbiam babki!!!! Ja robię przeważnie taką na oranżadzie a kiedys robiłam na majonezie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tej na majonezie wiele słyszałam i przepisów widziałam, jednak przyznam szczerze, że coś nie mogę się do niej przekonać ;)

      Usuń
  7. Piękna. Przetestuję na pewno :)Moja rodzina akurat uwielbia babki wszelkiej maści:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      He he to tak jak moja ;)
      Buziaki :)

      Usuń
  8. Babeczka wygląda pysznie i cudnie wyrosła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Z tego przepisu faktycznie wyrasta fantastycznie :)

      Usuń
  9. Wow! Wygląda cudownie ♡ muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Baby śmietankowej jeszcze nie robiłam. Dzięki za przepis. Postaram się go wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ pięknie Ci wyrosła. I cudnie udekorowana. Ja jakoś nie mam cierpliwości do wykańczania ciast. Ten etap ich przygotowywania traktuję po macoszemu, przez co często nie robię im zdjęć i nie publikuję przepisów na blogu. A szkoda, bo już kilka przepisów przez to nie ujrzało światła dziennego.
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to szkoda ;)
      Liczy się smak często a nie wygląd ;) Koniecznie publikuj swoje wyczyny z ciastami, chętnie zerknę ;)

      Usuń
  12. Zdecydowanie brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kurcze, dziewczyny, jak się przekonać (i przełamać) do pieczenia ciast? Do gotowania samo zaskoczyło nagle, nawet nie wiem jak, gdy miałam około 22 lata, a do robienia ciast jakoś nie może. I tak lecę na gotowcach z cukierni albo biedronki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli faktycznie chciałabyś zacząć piec zacznij od czegoś prostego, mało skomplikowanego ;) Np. nasz murzynek, znajdziesz w zakładce kulinarne. Coś co na pewno się uda. Ułóż sobie w głowie jak chcesz go udekorować po upieczeniu, niech to będzie zabawa, taka własna wariacja. Jak już pierwsze się uda i będziesz z niego zadowolona nie będziesz mogła już przestać sama piec ;)

      Usuń
  14. Piękna Ci ta babka wyszła :) Uwielbiam tego typu ciasta i na pewno wypróbuję Twój przepis. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo :)
      Koniecznie wypróbuj, ja już nie raz ją robiłam i zawsze ładnie wyrasta i super smakuje :)

      Usuń
  15. Koniecznie muszę wypróbować:
    http://sztukadziecka.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Zgłodniałam ;) Aż nie można się oprzeć- dawno nie jadłam słodkiego i niechący weszłam na Waszą kulinarną zakłądke- kusicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tyle przeróżnych bab człowiek piekł ;) ale śmietanowej nie znałam :)
    Bardzo się czuję zainspirowana :) Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Siostry Dają Radę , Blogger