wtorek, 9 lutego 2016

Sos z palonej mąki.

Dzień dobry kochani :)
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na sos, który przygotowywany był u mnie w domu, odkąd pamiętam. Robiła go moja babcia, później moja mama i tato, a teraz ja.

Jeżeli nie jesteście zwolennikami sosów z torebek, chcecie pozbyć się konserwantów, cenicie sobie wygodę, prostotę, a przede wszystkim smak?
Poznajcie mój sposób na zawsze pyszne sosy.

Będziemy potrzebować:


  • mąka pszenna
  • śmietana 12%
  • zimna woda
  • bulion warzywny
Aby przygotować nasz sos będziemy potrzebować bulion warzywno- mięsny, czyli nic innego jak wywar z rosołu.
Na suchą patelnię wysypujemy około pół szklanki mąki, na delikatnym ogniu, ciągle mieszając podpalamy naszą mąkę aby nabrała złotego koloru.


Kiedy uzyskamy już pożądany kolor mąki, odstawiamy ją do całkowitego wystygnięcia.
Przesypujemy naszą mąkę do szejkera, zalewamy zimną wodą, około półtora szklanki, następnie 3 stołowe łyżki śmietany i dokładnie mieszamy.
Na gotujący się bulion wylewamy naszą mieszankę cały czas mieszając.
Zmniejszamy ogień i gotujemy nasz sos przez około 30 minut na wolnym ogniu.
W taki sposób możemy przygotować każdy ulubiony sos.
Np. jeśli lubimy delikatne sosy, wystarczy dodać więcej śmietany i bardziej delikatnie podsmażyć mąkę. Jeśli lubimy sosy ziołowe: wystarczy dosypać ulubione zioła i dusić wszystko razem. A może lubicie ciemne sosy pieczeniowe? Wystarczy mocniej podsmażyć mąkę i wylać mieszankę na wywar mięsny, który powstał w trakcie pieczenia mięsa.
Gdy mamy już podstawę sosów ogranicza nas już tylko wyobraźnia.
Pozdrawiam Was i polecam.
Justyna

5 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten wpis i pomysł na ten sos :) bardzo łatwy patent i myślę, że zrobię taki, ale "pomajstruję" nad zupełnie roślinną wersją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa ;) Tak jak już wspomniałam w tym poście, to może być tylko podstawa naszych sosów, zmieniać i dodawać do niego składników możemy co niemiara, ogranicza nas tylko wyobraźnie :) Pozdrawiamy :)

      Usuń
  2. A czy zamiast mąki pszennej może być inna? Np. żytnia? Staram się od jakiegoś czasu oderwać w ogóle od pszenicy. A sos bajka. Uwielbiam domowe sosy! No i nie mam szejkera. Blender musi wystarczyć ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że może być żytnia, pamiętaj tylko aby za mocno żytniej nie przypalać ;)
      Jak nie masz szejkera to możesz zwyczajnie trzepaczką roztrzepać ;)

      Usuń
  3. Lubię takie proste sosy bo najbardziej są do smaku. Brawo. Nie lubię wynalazków.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Siostry Dają Radę , Blogger