Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce.

marca 02, 2016

Witam Was :)
Dziś mam dla Was przepis na uwielbiane przez moją rodzinę kotlety z piersi z kurczaka.
Jeśli znudziły Wam się standardowe kotlety w bułce tartej, to takie przygotowanie będzie miłą odmianą.



Potrzebować będziemy:

  • filet z piersi z kurczaka
  • chrupki kukurydziane Corn Flakes 
  • chrupki Corn Flakes z miodem i orzeszkami
  • ulubione przyprawy, ja użyłam: soli, pieprzu, czerwonej słodkiej papryki, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
  • jajko

Filetujemy pierś z kurczaka i lekko rozbijamy mięso.

Oprószamy naszymi przyprawami i zostawiamy nasze porcje mięsa na kilka minut aby nabrały smaku.

W tym czasie przygotowujemy naszą panierkę.
Do urządzenia rozdrabniającego, wrzucamy garść jednych i drugich chrupek.
Ja do tego użyłam rozdrabniarki Tupperware.
Jeżeli chwielibyśmy użyć płatków kukurydzianych w całości mogą nam w trakcie smażenia odpadać od porcji mięsa, dlatego polecam lekko je rozkruszyć.
W jednym naczyniu rozmąćmy jajko z solą.
Gotowe kotlety zamaczamy w jajku a następnie w naszej panierce i smażymy na patelni.
Do smażenia użyłam oleju słonecznikowego.
Każdą ze stron obsmażam kilka minut aż nabiorą ładnego koloru.
Gotowe kotlety lądują na talerz.

W taki sposób kotlety są naprawdę smaczne, przyjemnie chrupią dzięki płatkom kukurydzianym i orzeszkom. Są słodko- słone dzięki soli i miodu.
Po prostu idealne i uwielbiane przez łakomczuszków :)
Mam nadzieję, że takie przyrządzenie mięsa przypadnie Wam do gustu.
Serdecznie polecam Wam spróbować.
Justyna :)

You Might Also Like

11 komentarze

  1. Ciekawy pomysł, wyglądają bardzo smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :)
      Zaskakują swym smakiem :)
      Naprawdę polecam spróbować :)
      Pozdrawiamy :*

      Usuń
  2. Bardzo lubię kotlety w tym wydaniu, ale płatki jeszcze namaczam w jogurcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale, muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecamy :)
      Smak jest obłędny ;)
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
  4. Mam smaka na kurczaka... aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło to czytać :)
      Nie pozostaje nic innego, jak je zrobić i zajadać :)
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
  5. Wyglądaja super! też takie robie tylko piekę je w piekarniku, polecam Ci spróbować upiec w piekarniku jak będziesz szukała zmiany :) (20-25min pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O super :) Dzięki za radę :)
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
  6. Przypomniałaś mi o tym, a mój syn je uwielbia. Wypróbuje faktycznie sposób mojej poprzedniczki w komentowaniu i upiekę je w piecu! super pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się ogromnie, że przypomniałyśmy coś smacznego ;)
      Pozdrawiamy i życzymy samych pyszności :)

      Usuń

Popular Posts

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *