Co powiecie na coś prostego i pysznego? :)
Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam mięso z kurczaka jego łatwość obróbki i to że można łączyć go z różnymi intensywnymi smakami.
Kurczaczka dzień wcześniej marynuje w oliwie z oliwek, soli, pieprzu ziołowego, świeżo startej gałce muszkatołowej, kurkumie i przyprawie korzennej.
Szczelnie zakrywam folią spożywczą naczynie z mięsem i wkładam do lodówki na noc.
Następnego dnia wrzucam mięso na rozgrzaną patelnię z oliwą.
Podsmażam mięso na dużym ogniu, aż się zarumieni i następnie wrzucam warzywa:
- czerwona papryka,
- żółta papryka,
- groszek strączkowy,
- seler w kostkach,
- kukurydza,
- marchew,
- cebula czerwona krojona w piórka.
W ten czas przykręcam palnik na minimalny ogień i przykrywam patelnie pokrywką aby warzywa bardziej się udusiły na mięsie a nie usmażyły.
Dzięki takim zabiegom nasze mięso wchłania soki warzyw dzięki czemu staje się bardzo soczyste.
Kiedy nasze warzywa staną się miękkie to gotuje makaron w lekko osolonej wodzie.
Kurczaka z warzywami podaje na makaronie do spaghetti.
To danie jest bardzo aromatyczne i rozgrzewające, po prostu pyszne :)
Musicie go wypróbować :)
Polecam Justyna.
Super wygląda muszę wypróbować a kurczaka uwielbiam. Wiosną na talerzu :)
OdpowiedzUsuń