Kurczak z warzywami i gałką muszkatołowa.

października 31, 2015

Witam Was :)
Co powiecie na coś prostego i pysznego? :)



Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam mięso z kurczaka jego łatwość obróbki i to że można łączyć go z różnymi intensywnymi smakami.
Kurczaczka dzień wcześniej marynuje w oliwie z oliwek, soli, pieprzu ziołowego, świeżo startej gałce muszkatołowej, kurkumie i przyprawie korzennej.
Szczelnie zakrywam folią spożywczą naczynie z mięsem i wkładam do lodówki na noc.
Następnego dnia wrzucam mięso na rozgrzaną patelnię z oliwą.
Podsmażam mięso na dużym ogniu, aż się zarumieni i następnie wrzucam warzywa:

  •  czerwona papryka, 
  • żółta papryka, 
  • groszek strączkowy,
  •  seler w kostkach, 
  • kukurydza, 
  • marchew, 
  • cebula czerwona krojona w piórka. 
( Pamiętajcie, że zawsze możecie użyć Waszych ulubionych warzyw)
W ten czas przykręcam palnik na minimalny ogień i przykrywam patelnie pokrywką aby warzywa bardziej się udusiły na mięsie a nie usmażyły.
Dzięki takim zabiegom nasze mięso wchłania soki warzyw dzięki czemu staje się bardzo soczyste.
Kiedy nasze warzywa staną się miękkie to gotuje makaron w lekko osolonej wodzie.
Kurczaka z warzywami podaje na makaronie do spaghetti.




To danie jest bardzo aromatyczne i rozgrzewające, po prostu pyszne :)
Musicie go wypróbować :)
Polecam Justyna.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Super wygląda muszę wypróbować a kurczaka uwielbiam. Wiosną na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *