Dziś kochani mam dla Was przepis na kurczaka orientalnego.
To danie jest uwielbiane przez moich domowników ;)
Filet z podwójnej piersi z kurczaka dzień wcześniej kroję w kostki i marynuje w czerwonym pół słodkim winie, czosnku granulowanym, sól, pieprz, kurkuma, chili i w mieszance przypraw orientalnych dołączonych do warzyw.
Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na noc.
Następnego dnia na patelnie z oliwą wrzucamy nasze mięsko i smażymy aż kurczak się zarumieni.
Kiedy nasze mięso ma już oczekiwany kolor to wrzucamy nasze warzywa.
Ja zawsze jeszcze lekko obsypuję solą i podlewam winem.
Gotowe danie podaję na ryżu długim- Amerykańskim.
Mięso jest bardzo aromatyczne dzięki czerwonemu winu jest bardzo soczyste.
Nie czuć smaku wina i spokojnie po tym daniu śmiało można wsiadać za kółko ;)
Polecam wypróbować!
Pycha!
Pozdrawiam Justyna :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz