Kurczak pieczony w całości.

listopada 17, 2014

Witajcie.
Dziś na obiad u nas kurczak pieczony w całości.

 Wyjmujemy z lodówki kurczaka i czekamy chwilkę aż nabierze temperatury pokojowej.
Skórkę mięsa nacieramy ze wszystkich stron: świeżo mielonym pieprzem, solą, papryką chilli mieloną, oliwą, tymiankiem i oregano.
Układamy naszego kurczaka piersią do góry w żaroodpornym naczyniu w foli do pieczenia- aby kurczak nie był suchy.
Ustawiamy piekarnik na funkcję rożen z temperaturą 185 stopni i pieczemy przez około 90 minut. Nie dodajemy dodatkowego tłuszczu wystarczy oliwa na skórce i tłuszcz który sam się wytopi z mięsa.
Upieczony kurczak w całości jest mięciutki, soczysty i bardzo aromatyczny.
Możecie kurczaka pozostawić na jeszcze dłużej w piekarniku tak aby skórka była chrupiąca i spełniała Wasze oczekiwania.
Ja kurczaka podałam z porą, sałatą, świeżymi pomidorkami koktajlowymi i natka pietruszki.

Pozdrawiam Was Justyna.

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *