Miodowe ciasto :)

listopada 02, 2014

Pyszne ciasto miodowe:)


Przygotowujemy:

  •  2 i pół szklanki mąki
  •  3 łyżki miodu kwiatowego 
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • 1 i pół szklanki cukru
Do dużej miski wysypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukry, posiekaną margarynę, następnie żółtka, dodajemy mód, śmietanę.
Wyrabiamy dokładnie ciasto aż przestanie kleić się do dłoni.
Dzielimy na cztery równe części lub na dwie wedle uznania.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 10 min aż cisto nabierze złotego koloru i tak pieczemy pozostałe części ciasta.
Gotujemy budyń wedle przepisu na opakowaniu ja osobiście zawsze dodaję troszkę mniej mleka aby budyń nie był rzadki i łyżkę margaryny.
Blaty na przemian przekładamy budyniem i gdy ostygnie odstawiamy do lodówki.





To ciasto jest lepsze w smaku jak sobie troszkę postoi aby wchłonęło wodę z budyniu dzięki czemu nie jest suche a bardzo spójne. 



Po prostu pyszne.
Justyna



You Might Also Like

1 komentarze

  1. To jest ciasto mojego syna.Nigdy długo nie zagrzeje miejsca w lodówce,hehe uwielbia je.

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *