Rozgrzewająca zupa- krem.

listopada 28, 2014

Witam.

Dziś u nas przepis na pyszną zupę krem.
Porowa z grzybami. 
Składniki:
  • 2 korzenie pory
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • kilka suszonych grzybów
  • sol pieprz
  • mąka
  • śmietana 18%
Suszone grzyby namaczamy wodą lub mlekiem aby odzyskały swoją sprężystość ( mlekiem zalewamy aby grzyby nie były gorzkie) nie dawajmy dużo grzybów ponieważ suszone grzyby są bardzo intensywne w smaku i zapachu.
Następnie gotujemy bulion warzywny tak jak na rosół.
Pokrojone grzyby i talarki pory podsmażamy na oliwie.
Do gotującego się bulionu wrzucamy nasze grzyby i ziemniaki pokrojone w kosteczkę doprawiamy gałką muszkatołową ( która sprawi że gorąca zupa będzie jeszcze bardziej rozgrzewająca) pieprz ziołowy, sól. Gotujemy wszystko razem aż nasze ziemniaki będą miękkie.
W tym czasie przygotowujemy w szejkerze np. firmy Tupperware trzy duże łyżki mąki i pół śmietany 18% i trochę wody. Wszystko to mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Gdy nasz wywar się gotuje wlewamy roztwór z mąki energicznie mieszając. 
Nasza zupa jest bardzo aromatyczna i gęsta.




Ciekawostka: jeżeli obawiacie się nadmiaru kalorii to aby zagęścić zupę nie używajcie śmietany tylko jogurtu naturalnego. Używaj ziół zamiast soli. Zamiast zagęszczać mąką zupę wszystko zmiksuj blenderem  aby zupa była kremowa.
Mam nadzieję że zupa Wam się podoba.
Pozdrawiam i polecam Justyna.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. My również, są rewelacyjne w smaku i super sycące :) Zapraszamy do śledzenia naszego bloga specjalnie dla Was staramy się dodawać przepisy które są łatwe do przyrządzenia i nie wymagają bardzo dużego nakładu finansowego :)

      Usuń

Popular Posts

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *