Wiemy, że w tym roku z grzybami w lesie nieurodzaj więc biegniemy Wam z pomocą :)
Przepis na tak wykonane ciasteczka jest zainspirowany z grupy na Fb: Przepisy kulinarne babuni i nie tylko.
Do ciasta:
- 2 szklanki mąki luksusowej
- 1 kostka margaryny (palmy)
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą Wanilią z Kotanyi
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki razem zagniatamy aż nasze cisto ładnie się połączy i będzie błyszczeć.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 125 stopni i pieczemy około 25 minut, aż nasze ciastka się zarumienią.
Po wystudzeniu zamaczamy grzybki w czekoladzie lub tak jak ja- w polewie toffi. Dr. Oetkera.
Gdy polewa zastygnie można zajadać :)
Smacznego Justyna :)
Smacznego Justyna :)
Fantastyczne , ja piekłam słodkie pieczarki , też wyszły super .
OdpowiedzUsuń