Babeczki z budyniem ;)

października 12, 2014

Co powiecie na pyszne babeczki z budyniem na niedzielne popołudnie?
Idealny przysmak do kawy ;)
Składniki na babeczki:
- 1, 1/2 szklanki mąki Basi tortowej
-ponad pół szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka śmietany 18 %
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 600 ml mleka
- cukier waniliowy
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- bita śmietana/ lub drażetki czekoladowe
- aromat waniliowy
Wykonanie:
Budyń przygotowujemy jak zwykle. 300 ml mleka zagotowujemy w 100 ml mleka rozpuszczamy zawartość opakowania. Do zagotowanego mleka wlewamy roztwór z budyniem i energicznie mieszamy.
Do miski wbijamy 2 jajka i na przemian mieszając wlewamy 200 ml mleka i olej. Wsypujemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, aromat. Na sam koniec dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy aż powstanie puszysta masa.
Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i wkładamy 3 łyżki ciasta.
Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy gotowe babeczki i pieczemy przez 20 minut do momentu suchego patyczka.
Gdy babeczki już ostygną za pomocą tuby kremowej z stożkową końcówką wciskamy w środek budyń. 
(możemy również między surowe ciasto włożyć łyżeczkę budyniu, ale jest duże ryzyko, że ciężki budyń nie pozwoli nam na idealne wyrośnięcie babeczek)
Następnie na sam wierzch wyciskamy bitą śmietanę albo układamy drażetki czekoladowe na czekoladę



.






Proste, smaczne i beż użycia miksera!
Idealne dla dzieci i całej rodziny ;)


Justyna ;)

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *