Co powiecie na pyszne babeczki z budyniem na niedzielne popołudnie?
Idealny przysmak do kawy ;)
Składniki na babeczki:
- 1, 1/2 szklanki mąki Basi tortowej
-ponad pół szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka śmietany 18 %
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 600 ml mleka
- cukier waniliowy
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- bita śmietana/ lub drażetki czekoladowe
- aromat waniliowy
Wykonanie:
Budyń przygotowujemy jak zwykle. 300 ml mleka zagotowujemy w 100 ml mleka rozpuszczamy zawartość opakowania. Do zagotowanego mleka wlewamy roztwór z budyniem i energicznie mieszamy.
Do miski wbijamy 2 jajka i na przemian mieszając wlewamy 200 ml mleka i olej. Wsypujemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, aromat. Na sam koniec dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy aż powstanie puszysta masa.
Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i wkładamy 3 łyżki ciasta.
Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy gotowe babeczki i pieczemy przez 20 minut do momentu suchego patyczka.
Gdy babeczki już ostygną za pomocą tuby kremowej z stożkową końcówką wciskamy w środek budyń.
(możemy również między surowe ciasto włożyć łyżeczkę budyniu, ale jest duże ryzyko, że ciężki budyń nie pozwoli nam na idealne wyrośnięcie babeczek)
Proste, smaczne i beż użycia miksera!
Idealne dla dzieci i całej rodziny ;)
Justyna ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz