Cukrowe słodkości :)

października 10, 2014

Jak pewnie wiecie kochane, bardzo modne teraz stały się torty, ciasta ozdabiane masą cukrową. Tak więc i ja przetestowałam kupny lukier i upiekłam tort dla mojej teściowej i chrześnicy z okazji roczku. Chciałabym się z Wami podzielić efektem końcowym mojej pracy jak i pewnymi radami i wskazówkami jak się masą sprawnie posługiwać.
Torty złożone są ciasta biszkoptowego i kremu truskawkowego. 
Aby móc obłożyć ciasto lukrem najpierw trzeba dość dużą ilością kremu obłożyć biszkopt. Dzięki temu łatwiej będzie nam się układać lukier. 
Gotowe ciasto z kremem warto schłodzić aby krem był sztywny i nie przyklejał się do masy cukrowej. Ale pamiętajmy aby ciasta nie mrozić! Ponieważ gdy pod wpływem naszych dłoni będzie się rozpuszczać powstanie woda która spowoduje rozpuszczanie się lukru.
Aby całe cisto obłożyć lukrem wałkujemy duży kawałek masy cukrowej ( aby nie przyklejało nam się podsypujemy mąką, którą później osuwamy suchym pędzelkiem) nawijając na wałek placek z cukru nakładam na tort i od góry ciasta nakładamy formując go równo   z kształtem ciasta.
Jeżeli wycinamy jakieś kształty- litery z lukru warto włożyć gotowy element do lodówki aby stwardniał. (łatwiej wtedy się go układa i przy dotyku się go nie deformuje)
Aby stale utwierdzić gotową ozdobę, pędzelkiem nanosimy nie wielką ilość wody na miejsce na torcie oraz na gotową ozdobę. Cukier z lukru wraz z wodą się lekko rozpuszcza i przykleja.
Na sam koniec gotowego tortu obłożonego lukrem i ozdobionego według uznania aby uzyskać fajny efekt błyszczenia się lukru warto wilgotnym pędzelkiem nanieść odrobinę wody na całą powierzchnię.





Gotowe torty widoczne na zdjęciach zostały wykonane bez użycia jakichkolwiek gotowych sylikonowych form do lukru.

 Torcik na niedzielę? Czemu nie? Mmmm pycha!
Justyna

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *