Jak już piątek jest z nami, pewnie duża część z Was odpoczywa po ciężkim tygodniu.
A jak się odpoczywa to i coś dobrego by się zjadło. Zgadzacie się ze mną?
No to może pyszny schab pieczony?
Peklujemy schab w całości, bez kości 12 godzin przed upieczeniem.
Przygotowujemy marynatę:
Oliwa, czerwone wino (aby mięso było wilgotne) zioła prowansalskie, przyprawa korzenna, pietruszka, sól i pieprz.
Polewamy mięso i pozostawiamy aby nabrało aromatu.
Następnie wstawiamy nasz schab do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze 150 stopni.
Od czasu do czasu otwieramy ostrożnie piekarnik i polewamy wierzch mięsa marynatą w której się piecze.
Idealne na ciepło jak i schłodzone do pieczywa.
Justyna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz