środa, 8 października 2014

Spiżarnia na zimę.

Gdy dziewczyny poszły na spacer aby korzystać z uroków jesieni ja wybrałam się do swojego ogrodu z warzywami. Cukinia pięknie dojrzała, pomidorki koktajlowe zaczerwieniły krzaki. Wszystko to jest pyszne, ale jak zatrzymać ten smak gdy gdy zima puchową kołderką nas utuli?

Hmmm myślę, że możemy spróbować!
Co powiecie na pomidorki w zaprawie octowej?

Czerwona Pani:
- pomidorki koktajlowe
- 2-3 ząbki czosnku
-korzeń chrzanu
-gałązki kopru
Składniki na zalewę :
- 4 szklanki wody
- 1 szklanki octu 
- 1 szklanki cukru

 - 6 ziarenek ziela angielskiego

- 6 liści laurowych

- 1 łyżeczka gorczycy

Do słoików:
.Wrzucamy pomidorki bez szypułek. Czosnek obrać,jeden ząbek do jednego słoika,gałązka kopru i słupek chrzanu, gorczyca.


Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Liście laurowe kruszymy bardzo drobno. Gotowe słoiczki zalewamy wystudzoną zalewą wycieramy ściereczką ranty słoików i dokładnie zakręcamy. Wstawiamy gotowe słoiczki do garnka wyłożonego ściereczka i do połowy zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje odmierzamy 3 minuty (jeżeli dłużej będziemy trzymać skórki z pomidorków popękają)  Wyciągamy ugotowane słoiczki i odwracamy do góry dnem.

Nie przekonało Was to?
No to może Cukinia?




Składniki:

cukinia
czerwona papryka
2 średnie marchewki
2 cebule
ziarna ziela angielskiego
6 liści laurowych
5 łyżek gorczycy
1 szklanka octu
1 litr wody
1 szklanka cukru
łyżka soli







Do słoików:
Usuwamy miękki miąższ z cukinii
(całkiem łatwo się wyciąga łyżeczką od herbaty) i kroimy w słupki.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennych i kroimy w średnie paski.
Marchew siekamy w talarki lub kosteczkę, cebulę w pióra.
Na dno słoików układamy równomiernie marchew, cebulę i gorczycę, a następnie paprykę i cukinie pionowo na przemian aż wyjdzie mini tęcza.
Zagotowujemy zalewę z kruszonymi liśćmi laurowymi, ziele angielskie, cukier, ocet, sól.
Pozostawiamy do ostygnięcia. Zalewamy gotowe słoiki. Wkładamy do garnka wyścielonego ściereczką zalewamy do połowy wodą i gotujemy przez 5 minut.
I gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Siostry Dają Radę , Blogger