Bogracz drobiowy.

stycznia 24, 2016

Witajcie!
Dziś kochani, chciałabym się podzielić z Wami przepisem na: Bogracz drobiowy.
Bogracz drobiowy przyrządza się szybciej od standardowego. Podaje się go na kaszy gryczanej lub ryżu. Smak tej potrawy niezwykle wzbogaca przypraw gyros.


Składniki:

  • 0,5 kg filetu z kurczaka
  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • 3 czerwone papryki
  • pieczarki
  • przyprawa gyros, sól, pieprz
  • 1-2 puszki pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej/ oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Filet opłukać, pokroić w paseczki, posypać przyprawą gyros, dokładnie wymieszać i odstawić na parę minut.
Na patelnię wlewamy trochę oleju/ oliwy, wrzucamy pokrojoną cebule (dowolnie, mogą być piórka, kostka, wedle uznania) i pieczarki. Podsmażamy wszystko dokładnie mieszając, aż cebula nabierze koloru.
video

Dodajemy mięso i smażymy.
W tym czasie kroimy, oczyszczoną paprykę w kostkę, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy nasze warzywa do mięsa i pomidory z puszki, ja dodałam 2 puszki całych pomidorów w zalewie. W trakcie duszenia pomidory rozpadają się na kawałeczki. Dusimy nasze danie pod przykryciem około 20-25 minut. Pod sam koniec gotowania dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i energicznie mieszamy.
Doprawiamy do smaku, sola, pieprzem ( ja również dodałam odrobinę bazylii).
Podajemy na kaszy gryczanej lub ryżu, wedle uznania :)

Kochani to idealne danie na te mroźne dni. Aromat tego dania, jaki roznosi się po kuchni jest niezwykły. Mi przypomina lato, jeśli spróbujemy i zamkniemy oczy na chwilę to znajdziemy się w pięknym letnim ogrodzie, poczujemy zapach czerwonych pomidorów, wiszących pysznie na krzaku, uwodząc swym czerwonym kolorem, który dumnie nabrały od ciepłego słońca. Tuż obok swym aromatem uwodzą zioła: bazylia, majeranek, pietruszka. Aż czujemy ciepły podmuch letniego wiatru...

To danie choć na chwilę przeniesie Was w ciepłe dni, ogrzeje od środka i urzeknie swym smakiem.
Serdecznie polecam i pozdrawiam.
Justyna

You Might Also Like

10 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo :) Nie tylko pysznie wygląda, bo równie dobrze smakuje :) Pozdrawiamy cieplutko ;)

      Usuń
  2. Dzięki za ten przepis :) Lubię takie szybki i aromatyczne dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po naszej stronie :) W naszej zakładce: Kulinarnie, może znajdzie Pani coś jeszcze, co Panią zainspiruje ;) Pozdrawiamy :)

      Usuń
  3. Trafiłam tu z grupy FB i chciałabym zostawić komentarz... ale nie mam co napisać, bo od 1999 roku jestem wege :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo wszystko dziękujemy za komentarz :) Podziwiamy i szanujemy Pani wybór ;) Może zainteresują wiec Panią nasze przepisy na kotleciki ziemniaczane, kalafiorowe, ciasta, desery, sałatki? Pozdrawiamy cieplutko ;)

      Usuń
  4. Super wygląda ;) Pewnie też tak smakuję i wcale nie jest trudne w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz przeczytałam o bograczu!! Wygląda extra! Co to za odmiana sosu, co ją wyróżnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos w tym daniu, sam się wytwarza, poprzez wytopiony tłuszcz z mięsa, sok i smak z pomidorów, z papryki i marchewki. Aromatyczne, pyszne i naturalne :)

      Usuń

Popular Posts

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *