Dziś mam dla Was pyszny przepis na kotleciki kalafiorowe.
Idealne na ciepłe śniadania, przekąski i obiady bezmięsne.
Sycące, pożywne, proste i do tego niezwykle smaczne.
Składniki:
- jeden kalafior
- 1-2 jajka
- około 1 szklanki bułki tartej
- garść posiekanej natki pietruszki
- około 5 dag startego sera żółtego
- sól, pieprz
- olej/ oliwa do smażenia
- szczypta gałki muszkatołowej, oregano, bazylia ( według uznania)
Kalafior ugotować na miękko w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjąć z wody, osuszyć i rozgnieść lub zblędować na gładką masę. Dodać bułkę tartą (taką ilość jej dosypujemy, aby móc formować kotleciki), jajko, pieprz, ser, pietruszkę i przyprawy- wsypać do miski z kalafiorem i wyrabiamy.
Całość formujemy w kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na patelni aż nabiorą rumianego koloru.
Smacznego!
Pozdrawiam Was Justyna.
Muszą byc pyszne .nie dawalam sera do moich dlatego teraz na pewno dodam ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis,tez uwielbiam gotować :)
Dziękuję za miłe słowa :) Jak najbardziej polecam dodać ser żółty i natkę pietruszki, bardzo wzbogacają smak kotlecików. Pozdrawiam :)
UsuńPysznie wyglądają ;)
Usuńchyba muszę w końcu przezwyciężyć swoją awersję do kalafiora, bo pomysłów na to warzywo jest mnóstwo.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie! :)
UsuńKalafior to fantastyczne warzywo i bardzo plastyczne w obróbce. Z udziałem tego produktu można przyrządzić wiele smacznych dań :)
jadłam wieeeeki temu, pora je znów przygotować :)
OdpowiedzUsuńW takim razie warto przywrócić te pyszne smaki do teraźniejszości :)
UsuńPozdrawiamy :)
Też robię kotleciki kalafiorowe. Zajadamy się nimi w domu. Nasze są bez sera. I kalafiora nie blenduję a gniotę widelcem.
OdpowiedzUsuńCenię je za szybkość przygotowania i bardzo fajny smak :)
Bardzo lubię, ale robię bez jajek...
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym takie, ale chyba moje lenistwo kulinarne mi na to nie pozwoli ;)
OdpowiedzUsuń