Kotleciki z kalafiora.

stycznia 14, 2016

Witam Was kochani.
Dziś mam dla Was pyszny przepis na kotleciki kalafiorowe.
Idealne na ciepłe śniadania, przekąski i obiady bezmięsne.
Sycące, pożywne, proste i do tego niezwykle smaczne.


Składniki:
  • jeden kalafior 
  • 1-2 jajka
  • około 1 szklanki bułki tartej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • około 5 dag startego sera żółtego
  • sól, pieprz
  • olej/ oliwa do smażenia
  • szczypta gałki muszkatołowej, oregano, bazylia ( według uznania)
Przygotowanie:
Kalafior ugotować na miękko w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjąć z wody, osuszyć i rozgnieść lub zblędować na gładką masę. Dodać bułkę tartą (taką ilość jej dosypujemy, aby móc formować kotleciki), jajko, pieprz, ser, pietruszkę i przyprawy- wsypać do miski z kalafiorem i wyrabiamy.
Całość formujemy w kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na patelni aż nabiorą rumianego koloru.
Smacznego!
Pozdrawiam Was Justyna.

You Might Also Like

10 komentarze

  1. Muszą byc pyszne .nie dawalam sera do moich dlatego teraz na pewno dodam ;)
    Super przepis,tez uwielbiam gotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Jak najbardziej polecam dodać ser żółty i natkę pietruszki, bardzo wzbogacają smak kotlecików. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. chyba muszę w końcu przezwyciężyć swoją awersję do kalafiora, bo pomysłów na to warzywo jest mnóstwo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie! :)
      Kalafior to fantastyczne warzywo i bardzo plastyczne w obróbce. Z udziałem tego produktu można przyrządzić wiele smacznych dań :)

      Usuń
  3. jadłam wieeeeki temu, pora je znów przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie warto przywrócić te pyszne smaki do teraźniejszości :)
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
  4. Też robię kotleciki kalafiorowe. Zajadamy się nimi w domu. Nasze są bez sera. I kalafiora nie blenduję a gniotę widelcem.
    Cenię je za szybkość przygotowania i bardzo fajny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię, ale robię bez jajek...

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj zjadłabym takie, ale chyba moje lenistwo kulinarne mi na to nie pozwoli ;)

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *