Witam.
Dziś u nas przepis na pyszną zupę krem.
Porowa z grzybami.
Składniki:
- 2 korzenie pory
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka suszonych grzybów
- sol pieprz
- mąka
- śmietana 18%
Następnie gotujemy bulion warzywny tak jak na rosół.
Pokrojone grzyby i talarki pory podsmażamy na oliwie.
Do gotującego się bulionu wrzucamy nasze grzyby i ziemniaki pokrojone w kosteczkę doprawiamy gałką muszkatołową ( która sprawi że gorąca zupa będzie jeszcze bardziej rozgrzewająca) pieprz ziołowy, sól. Gotujemy wszystko razem aż nasze ziemniaki będą miękkie.
W tym czasie przygotowujemy w szejkerze np. firmy Tupperware trzy duże łyżki mąki i pół śmietany 18% i trochę wody. Wszystko to mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Gdy nasz wywar się gotuje wlewamy roztwór z mąki energicznie mieszając.
Nasza zupa jest bardzo aromatyczna i gęsta.
Ciekawostka: jeżeli obawiacie się nadmiaru kalorii to aby zagęścić zupę nie używajcie śmietany tylko jogurtu naturalnego. Używaj ziół zamiast soli. Zamiast zagęszczać mąką zupę wszystko zmiksuj blenderem aby zupa była kremowa.
Mam nadzieję że zupa Wam się podoba.
Pozdrawiam i polecam Justyna.