Witam Was kochani :)
Dziś zapraszam Was na przepis mojego taty.
Uwielbiam tak przyrządzone mięsko. Jeżeli znudziły Wam się standardowe kotlety z filetów drobiowych, to może skusicie się na takie przyrządzenie? ;)
Jedna podwójną pierś, oczyszczamy i filetujemy tak jak zwykle (czyli wedle upodobania), delikatnie rozbijamy nasze porcje mięsa i doprawiamy sola i pieprzem.
Pozostawiamy na chwilę, aby nasze mięso nabrało smaku.
W tym czasie przygotowujemy ciasto piwne.
Pamiętajcie aby do tego przepisu zawsze używać piwa niepasteryzowanego.
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
- około szklanki piwa
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
Wszystkie te składniki łączymy ze sobą w wysokim naczyniu, dodając odrobinę soli do smaku. Ciasto nie powinno być, ani zbyt gęste, ani za rzadkie. Jeśli jest za gęste, dolejcie piwa, jeśli za rzadkie dosypcie mąki.
Ciasto trzeba na chwilkę zostawić. Powiedzmy około piętnastu minut.
Po upływie tego czasu, zamaczamy nasze mięso w cieście i smażymy na patelni z olejem lub oliwa.
Do smażenia tych kotlecików, nie używajcie masła, margaryny, ponieważ ciasto zacznie odchodzić od mięsa.
Smażymy około 5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej, aż nasze ciasto nabierze złotego koloru.
Gotowe mięso podałam swojej rodzinie z ziemniakami i surówką z białej rzodkwi, kukurydzą i majonezem.
W taki sposób możemy przygotować, skrzydełka, udka, jednym słowem drób nadaje się idealnie.
To jest pyszne, spróbujcie sami ;)
Pozdrawiam Was i polecam.
Justyna