Kochani dziś podzielę się z Wami moim przepisem na sos czosnkowy.
Idealnie nadaje się jako dip do frytek, nuggetsów, jako sos do pizzy, sałatek, na kanapki, a do dań z grilla obowiązkowo :)
Moja rodzina uwielbia ten sos.
Jego smak potrafi wzbogacić każdą potrawę. Jest nie tylko pyszny jak i bardzo zdrowy.
Czosnek pomaga zwalczyć infekcję.
Badania wykazały, że czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza. To zasługa lotnych związków siarkowych i olejków eterycznych. Dlatego w okresie jesienno-zimowym czosnek powinien na stałe zagościć w naszym menu. Podobnie podczas przeziębienia czy grypy – ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmaga potliwość, obniżając gorączkę, i udrażnia drogi oddechowe.
Czosnek wspomaga trawienie.
Czosnek bardzo korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego – przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit i tym samym zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych wzdęć. Dlatego jest doskonałym dodatkiem nie tylko do mięs, ale też do wielu innych potraw tłustych i ciężko strawnych.Jak sami widzicie, samo zdrowie :), tym bardziej w okresach zwiększonych zachorowań.
Aby przygotować sos, będziemy potrzebować:
- jedna główka czosnku, średniego rozmiaru
- 200 ml śmietany 12 % (można również urzyć jogurtu naturalnego)
- około 3 łyżek majonezu
- sól
- pieprz
- chili
Obieramy nasz czosnek, płuczemy, a następnie albo drobno siekamy albo przeciskamy przez wyciskaczkę do czosnku, do głębokiego naczynia.
Przyprawiamy nasz czosnek solą, pieprzem i odrobiną chilli.
Dokładnie wszystko mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, aż czosnek puści sok i połączy się z przyprawami.
Następnie dodajemy około 200 ml śmietany i 3 duże łyżki majonezu.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Po kilku minutach możemy zajadać.
Warto ten sos przechowywać pod przykryciem, aby nie tracił swoich wartości i aby zapach się nie utleniał. Możemy go dość długo przechowywać w lodówce.
Mama nadzieję, że przepis Wam się spodobał i wypróbujecie go w najbliższym czasie. Ja go w prost uwielbiam :)
Polecam Justyna.
Uwielbiam sos czosnkowy - robię bez majonezu :)
OdpowiedzUsuńSama śmietana, czy jogurt naturalny? ;)
Usuńuwielbiam sosy czosnkowe i czosnek dodaję do wielu potraw ! Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Czosnek bywa czasem, idealnym dodatkiem do potrawy :)
UsuńA jak długo można go przechowywać? Tydzień, dwa? ;)
OdpowiedzUsuńSpokojnie tydzień postoi :)
Usuń