Hmmm myślę, że możemy spróbować!
Co powiecie na pomidorki w zaprawie octowej?
Czerwona Pani:
- pomidorki koktajlowe
- 2-3 ząbki czosnku
-korzeń chrzanu
-gałązki kopru
Składniki na zalewę :
- 4 szklanki wody
- 1 szklanki octu
- 1 szklanki cukru
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 1 łyżeczka gorczycy
Do słoików:
.Wrzucamy pomidorki bez szypułek. Czosnek obrać,jeden ząbek do jednego słoika,gałązka kopru i słupek chrzanu, gorczyca.
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Liście laurowe kruszymy bardzo drobno. Gotowe słoiczki zalewamy wystudzoną zalewą wycieramy ściereczką ranty słoików i dokładnie zakręcamy. Wstawiamy gotowe słoiczki do garnka wyłożonego ściereczka i do połowy zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje odmierzamy 3 minuty (jeżeli dłużej będziemy trzymać skórki z pomidorków popękają) Wyciągamy ugotowane słoiczki i odwracamy do góry dnem.
Nie przekonało Was to?
No to może Cukinia?
Składniki:
cukinia
czerwona papryka
2 średnie marchewki
2 cebule
ziarna ziela angielskiego
6 liści laurowych
5 łyżek gorczycy
1 szklanka octu
1 litr wody
1 szklanka cukru
łyżka soli
2 cebule
ziarna ziela angielskiego
6 liści laurowych
5 łyżek gorczycy
1 szklanka octu
1 litr wody
1 szklanka cukru
łyżka soli
Do słoików:
Usuwamy miękki miąższ z cukinii
(całkiem łatwo się wyciąga łyżeczką od herbaty) i kroimy w słupki.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennych i kroimy w średnie paski.
Marchew siekamy w talarki lub kosteczkę, cebulę w pióra.
Na dno słoików układamy równomiernie marchew, cebulę i gorczycę, a następnie paprykę i cukinie pionowo na przemian aż wyjdzie mini tęcza.
Zagotowujemy zalewę z kruszonymi liśćmi laurowymi, ziele angielskie, cukier, ocet, sól.
Pozostawiamy do ostygnięcia. Zalewamy gotowe słoiki. Wkładamy do garnka wyścielonego ściereczką zalewamy do połowy wodą i gotujemy przez 5 minut.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz